Brisanje proizvoda iz korpe

Da li ste sigurni da želite da uklonite ovaj proizvod iz korpe?


Otkaži porudžbinu

Da li ste sigurni da želite da otkažete porudžbinu?


Blog

Adidasova “vrhunska zvezda”

adidas, superstar
28. 08. 2018.

Adidas je legendardni Superstar model prvobitno proizveo kao košarkaški model 1969. godine. Ovaj model je na samom početku predstavljao niži rang originalnog modela patika za košarku, ali ogroman uspeh i prepoznatljivost ovog modela učinili su dizajn Superstar patika uzorom i za razvoj drugih modela muških patika i ženskih patika.

Pojava ovih kožnih patika sa gumenim prednjim delom, koji ima specifičnu šaru na sebi, privukla je pažnju mnogih košarkaša tog vremena, a posebno legendarnog Karim Abdul Džabara (Kareem Abdul Jabbar). Revolucionarna tehnologija i kvalitet ovih patika, koje posebnu pažnju obraćaju zaštiti stopala igrača tokom igre, je vrlo brzo primenjen na patike većine košarakaša u NBA ligi. NBA igrači su postali influenseri Adidas patika u SAD i taj uticaj se zadržao do danas. Iako je razvoj tehnologije u proizvodnji obuće napredovao, Superstar je zadržao svoju poziciju u ovoj industriji, ne samo kod NBA igrača, već i kod svih korisnika širom sveta.
 

Bliska saradnja sveta mode i muzike

 

Superstar patike su osamdesetih postale veoma popularne i trendi. Hip-hop bend Run D.M.C. ih je izabrao kao vodeći modni detalj noseći ih bez pertli i sa izbačenim “jezikom”. Napisali su čak i pesmu o ovim patikama pod nazivom “My Adidas”, kao svojevrsni odgovor reperu Džerald Deasu (Jerrald Deas), koji je autor pesme “Felon Sneakers” (u slobodnom prevodu “Patike za osuđenike”).

Promocijom pesme “My Adidas” započeta je jedna od najuspešnijih saradnji dva velika sveta - sveta mode i sveta muzike. To je bio prvi put da je muzička grupa koristila sportske patike kao jedan od bitnih elemenata u svojim pesmama.


Adidas Superstar patike su postale deo mode mladih i danas se nose kao svakodnevne patike za šetnju. Može se čak reći da su postale više casual i lifestyle patike, nego sportske.

Kao i mnogi modeli drugih brendova, Superstar patike su doživele tranziciju od klasičnih košarkaških patika do patika za svakodnevno nošenje, za šta je verovatno zaslužan njihov jedinstveni retro look, koji danas krasi mnoge modne proizvode.



 

Ljudi su ove patike, jednostavne i atraktivne siluete, prilagodili svojim potrebama kroz dugi niz godina. Njihova mogućnost da se prilagode različitim tipovima kultura i modnim trendovima je učvrstila položaj ovih Adidas patika, koje će još dugi niz godina moći veoma lako da se prilagode bilo kom modnom trendu ili generaciji.