Brisanje proizvoda iz korpe

Da li ste sigurni da želite da uklonite ovaj proizvod iz korpe?


Otkaži porudžbinu

Da li ste sigurni da želite da otkažete porudžbinu?


Blog

Nike Air Max 90 i 95 - od male ideje do svetske popularnosti

AIR MAX 90, AIR MAX 95
30. 12. 2020.

Air Max 90 i Air Max 95 su deo kolekcije koja je jedna od najpoznatijih Nike-ovih kolekcija na svetskom nivou. Da bi par obuće postao kulturni simbol koji nose svi, to moraju biti zaista dobre patike - one na koje se reaguje sa wow! Činjenica da su Nike Air Max modeli svetski priznati i godinama na sceni, potvrda je da su zaista wow.

Nike Air Max je linija patika koja je počela davne 1987. godine. Prepoznatljive su po srednje širokim đonovima koji uključuju kesice ispunjene vazduhom pod pritiskom, a koje su vidljive sa spoljne strane modela. O čemu se zapravo radi, ko ih je dizajnirao i zašto su toliko popularne, saznajte u nastavku.
 

Odakle vazduh u patikama


Foto: nike.com

Nijedan uspeh nije došao preko noći, pa je to slučaj i sa Nike Air modelima. Dizajner vazdušastih umetaka za patike, koji olakšavaju otpor pri trčanju, je naišao na odbijanje svoje ideje više od 20 puta od strane kompanija. Jedino je Nike primetio značaj ovakve inovacije, te je ideja bivšeg inženjera avijacije Marion Franklin Rudy-a usvojena.

Potvrđeno je da se zaista troši manje energije trčanjem u patikama sa vazdušastim đonom, nego prilikom trčanja u ranijim modelima bez umetka. Inovativno i radikalno otkriće je promenilo pravac kretanja Nike patika.
 

Nike Air Max 90


Foto: nike.com

Pre trideset godina, Nike je lansirao bele, crne i svetlo crvene patike sa velikim Air Max mehurom i Nike znakom sa strane.  1990. godine Air Max 90 se prvobitno prodavao u nekoliko privlačnih neonskih boja poput Laser Blue i Radiant Red. Najpoznatiji model je upravo ovaj sa slike.

Zahvaljujući još jednom zapanjujućem dizajnu mlade legende Tinker Hatfield-a, Air Max 90 je brzo postao klasik. Kako priča ide dalje, Tinker je mislio da će to biti poslednje patike koje je ikada dizajnirao. Kao i većina njegovih dizajnerskih radova, patike su bile radikalne u svakom pogledu i sigurno je čuđenje bilo najčešće prva reakcija ljudi na ovaj dizajn.
 

Nike Air Max 95


Foto: nike.com

Nike Air Max 95 je prvi Air Max model koji je imao crni đon u sredini. Dizajnirao ih je Sergio Lozano, tada mladi dizajner angažovan od strane Nike-a. To je bio model koji je tada sadržao najveći vazdušasti umetak.

Air Max 95 je inspirisan ljudskom anatomijom - agresivni đon predstavlja kičmu, gradacija boja su mišići, a čipkaste petlje su rebra. Providna mrežica preko je koža osobe. Logotip je sveden na minimum.

Nakon perioda nošenja patika, one se prljaju i teže ih je očistiti. Prvobitni izgled Air Max 95 je bio takav da se od đona na gore nižu četiri talasa sive boje, od tamne do svetle. Na ovaj način, problem prljanja tokom korišćenja bi se odložio ili ostao neprimetan.

Gde kupiti savremene Nike Air Max modele?

U internet prodavnici N Selection.

Izbor je veliki, a posle čitanja ovog bloga lako možete primetiti koji model je 90, a koji 95. Ove patike nikada nisu izašle iz mode, a Nike kao trendseter nije ispustio priliku da unapređuje legendarne modele idući u korak s vremenom. Zaprati nas na Instagramu i označi nas kada izabereš svoj omiljeni Nike Air Max model.