Brisanje proizvoda iz korpe

Da li ste sigurni da želite da uklonite ovaj proizvod iz korpe?


Otkaži porudžbinu

Da li ste sigurni da želite da otkažete porudžbinu?


Blog

Originalne i preudobne martinke, žuti konac i simbol bunta: Dr Martens

brend, simbol, martinke
22. 11. 2023.

Klasik sa poznatim žutem koncem - Dr Martens čizme - od sada su dostupne i u N Selection prodavnici. Ovo je mesto odabranih brendova i njihovih modela, a interesantna priča o nadasve poznatim martinkama i simbolu bunta će pojasniti zašto su i one deo odabranog sveta. Za žene i za muškarce, Dr Martens čizme vole sve generacije.

Kako je došlo do partnerstva dva stranca i koje su zanimljivosti čizama Dr Martens, saznajte u nastavku teksta.
 

Žuti konac i osam rupa su potpis brenda Dr Martens


Žuti konac i osam rupa Dr Martens čizama nemaju stogodišnju tradiciju, ali to i nije potrebno da se desi da bi se brend i model 1460 smatrao klasikom. Sigurni smo da ste čuli da samo ljudi koji slušaju rok i metal muziku nose martinke, ali da li je to baš tako? I ako jeste, šta je u martinkama tako buntovnički?

Nakon starijih žena koje su potvrdile udobnost airwair vazdušnih, čizme su nosili poštari i fabrički radnici. Muzičari koji su podržavali britansku radničku klasu su poneli Dr Martens čizme kao simbol ponosa i buntovničkog stava. Prvi je to uradio Pete Townshend iz grupe The Who i tako postao učesnik toka istorije brenda. Od 1967. godine, martinke više nisu samo funkcionalna radnička obuća.

Na ušću Volastona i Minhena su nastale martinke


Jadon ženske čizme, izvor fotografije: facebook.com/DrMartens

Priča o nastanku martinki je ušće dve priče iz dva različita grada. Sa jedne strane porodica Grigs i njihova radionica pravljenja čizama, a sa druge strane Klaus Martens, vojnik. Od Volastona u Engleskoj do Minhena u Nemačkoj, život je ukrstio koloseke i danas na policama širom sveta viđamo martinke.

Dvadesetpetogodišnji vojnik je napravio vazdušni jastuk umesto tradcionalnog đona od tvrde kože, za čizme koji bi mu pomogao u oporavku svog slomljenog stopala. Sa prijateljem inženjerem, započeo je posao i zbog udobnosti kao prednosti, ciljana grupa su bile starije žene. 

Istovremeno, u Engleskoj, dok je sin iz porodice Grigs listao časopis o trgovini obuće, zapala mu je za oko nemačka ideja. Nije prošlo mnogo kada je porodica dobila ekskluzivnu licencu i dodala ključni žuti konac, uz još neke detalje. Pogledajte na ovom linku kako se i danas prave originalne 1460 Dr Martens čizme sa osam rupa.

Muzika je otkucaj srca brenda Dr Martens


Dr Martens čizme su rođene šezdesetih godina i doživele su talas promena, novih ideja i kulturnih promena. Radikalna atmosfera je bila svedok ekstravagantne i često egzotične mode i uvek protiv norme. Danas su martinke simbol snage, stava i večitog trajanja.

Individualni stil i smisao za samoizražavanje je poruka brenda Dr Martens. Kako na stilskom, tako i na praktičnom nivou, čuvena izdržljivost i u udobnost čine martinke idealnim za neumoljivi svet ulične mode. Savršene crne čizme sa izdržljivim đonom su bile inspiracija za sve druge crne čizme drugih brendova.

U N Selection prodavnici pronađite unisex i ženske čizme Dr Martens. Nosite ih svakog dana, kao deo modernog uličnog stila. Entuzijasti će umeti da ih usklade i u stilu sportske elegancije, pa će se martinke viđati u kancelarijama, ali i kao imperativ generacije Z.