Brisanje proizvoda iz korpe

Da li ste sigurni da želite da uklonite ovaj proizvod iz korpe?


Otkaži porudžbinu

Da li ste sigurni da želite da otkažete porudžbinu?


Blog

Priča iza Nike Cortez patika

CORTEZ, NIKE, ISTORIJA
15. 06. 2020.

Iznimno popularne i danas, Nike Cortez patike su ugledale svetlost dana još 1972. One su na neki način osnova brenda Nike. Kada znamo istoriju nastanka nekog brenda ili određenog njihovog proizvoda, taj stečeni utisak nas podseća i motiviše da ponosnije nosimo određene modele. Saznajte kakvu priču iza sebe krije Nike Cortez.
 

Sve je počelo ovako…


Nike Cortez patike su jedan od značajnih Nike-ovih uspeha. Bill Bowerman, suosnivač Nike-a, je bio prvi koji je dizajnirao Nike Cortez model. Inače, on je bio olimpijski trener. Posmatrajući svoje atletičare, tražeći razlog njihovim uspesima i neuspesima, shvatio je jednu stvar. Bez kvalitetnih, udobnih i pre svega istrajnih patika za trčanje, njegove atletičari neće mnogo postići. Stoga, dizajnirao je upravo Nike Cortez.

Logičan nastavak priče je upravo to da su Nike Cortez prvi put plasirane na tržište u vreme letnjih Olimpijskih igara, kada su ih nosili Bowerman-ovi maratonci. Galopirajućom brzinom se javnost zainteresovala za Nike Cortez modele patika.

Njihova reputacija je uvek postojala, ali vremenom se oblik reputacije menjao. Na početku, postavile su standard kao patike za trčanje. Brend Nike Cortez patika je bio toliko jak da je predstavljao svojevrsan imperativ. Ostvaren je društveno-prihvatljiv stav da si pravi atleta tek kad nosiš Nike Cortez patike. Zanimljive su asocijacije koje se blisko vezuju uz Nike Cortez modele, a to je da su ih nosili pripadnici španskih bandi. Diskretni i manje diskretni heroji ulice su zavoleli udobnost i jednostavnost patika Nike Cortez.
 

Tajna udobnosti Nike Cortez


Najpre se koristila koža kao materijal izrade ovog Nike-ovog modela. Ipak, Bowerman je ubrzo shvatio da je takva obuća potencijalno teža i opterećuje više nego što bi trebala. Tako se uvode najlon i antilop materijali. Na sve je mislio.

Pena unutar modela je postavljena tako da podrži značajne delove stopala koji mogu biti povređeni bez potpore. Uz to, Bowerman se dizajnom postarao da budu udobne, apsorbujući udare sa staze koji mogu da naštete stopalu, što naravo daje pozitivan efekat na zdravlje sportista. Upravo kombinacija ove dve karakteristike lišava sportiste bola u stopalima, koji su direktno izloženi potencijalnim povredama usled treniranja i same trke.
 

Novi marketing potez znači novi uspeh za Nike Cortez


Neumorni trkači uživali su u aerodinamičnom gornjištu modela. Nike Cortez model podiže stopalo kako bi smanjionegativan uticaj na Ahilovu petu i da pruži najveći stepen udobnosti. Jedan maratonac je rekao da je Nike Cortez “najudobnija obuća ikada”. Ovakav uspeh je gurao Nike ka novim izazovima.

A film Forrest Gump? Devedesetih, kada je izašao ovaj poznati i mnogima omiljeni film, Nike Cortez je osvežio sećanje na sebe pojavivši se ovom filmu. Lik kojeg tumači Tom Henks je ovim poklonom otključao svoj sportski potencijal. Tada se dogodio još jedan talas popularnosti Nike Cortez modela.

Foto: YouTube Screenshot


Elton John, Snoop Dog, Bella Hadid, sve su to poznata svetska lica koja su nosila ili još uvek nose Nike Cortez patike. Ne uspevaju da im odole ni nove generacije Nike-ovih entuzijasta, jer Nike inspiriše širom sveta.

Dva klika do udobnosti


Kada pričamo o izgledu, vidimo da se na Nike Cortez modelima vidi Nike Swoosh simbol duž bočnih strana i prugasti elementi na đonu. Ta pruga često na modelima prati boju zadnjeg dela patike.

Iako ima reputaciju patika za trčanje, udobnost Nike Cortez-a nije zaobišla svakodnevnicu. Iz tog razloga, muške i ženske Nike Cortez patike pronađite u N Selection internet prodavnici i uživajte svakog dana u udobnosti. Takođe ćete pronaći idealne dečije Nike Cortez patike za njihove razigrane dane. Udubnost i podrška pri svakom koraku kroz razne životne aktivnosti je upravo ono što nam je svima potrebno.