Brisanje proizvoda iz korpe

Da li ste sigurni da želite da uklonite ovaj proizvod iz korpe?


Otkaži porudžbinu

Da li ste sigurni da želite da otkažete porudžbinu?


Blog

Proces dizajniranja patika: Umetnost i tehnologija

patike, dizajn, proces
11. 04. 2024.

Patike su više od obične obuće. One su spoj stila, tehnologije i funkcionalnosti koji često definišu našu svakodnevnu modnu pojavu. Ali kako se zapravo dizajniraju ovi omiljeni komadi obuće koji nas prate na raznim putovanjima i avanturama? Proces dizajniranja patika je složen i uključuje brojne korake koji se kreću od inicijalnih konceptualnih ideja do završenih proizvoda koji se nalaze na policama trgovina. U ovom članku, istražujemo ključne faze ovog procesa i ulogu umetnosti i tehnologije u stvaranju savršenih parova patika.
 

Istraživanje i konceptualizacija u dizajniranju patika


Svaki dizajn patika počinje istraživanjem tržišta i potreba ciljane publike. Dizajneri prate trendove u modi, istražuju potrebe sportista i aktivnih pojedinaca te analiziraju materijale i tehnologije koje bi mogle unaprediti performanse i udobnost patika bilo ženskih, muških ili dečijih. Na temelju ovih saznanja, stvara se koncept koji će voditi dizajn procesa.

U današnje vreme, društvno je postalo slobodno i na svetskom nivou se osim udobnosti moraju zadovoljiti modni standardi koji pre svega diktiraju dizajn patika. U današnjici se sve više zastupa casual stil, ali i sloboda kako po pitanju slobode pokreta u patikama, tako i sloboda po pitanju dizajna koristeći različite boje, uzorke i sam proces izrade.

Skiciranje i razvoj koncepta pri dizajniranju patika


Nakon definisanja koncepta izgleda i performansi modela patika, dizajneri počinju sa skiciranjem. Ove skice pružaju pre svega vizualni prikaz ideja u različitim fazama razvoja. Skice se mogu ručno izrađivati ili koristiti softverski alati za dizajn kako bi se detaljnije istražili oblici, boje i teksture. Ukoliko su u pitanju patike za sport u odnosu na lifestyle patike, posebno se razrađuju performanse koje je neophodno da pruži model.

Ukoliko pogledate Puma patike iz nove kolekcije, uvidećete koliko detalja i kombinacija materijala je vidljivo na bočoj strani patika. Kod ovih novih Puma RS-X modela postoji kombinacija mrežastog materijala, prirodne kože, tekstila i perforirane kože čime se dobija taj retro buntovnički stil modela. 
 
Nasuprot Puma RS-X kolekciji, nove Puma Prevail Premium muške patike i nove Puma Slipstream Suede muške patike predstavljaju klasike izrađene od perforirane kože. Oba modela obezbeđuju suv osećaj tokom nošenja, kako zbog mrežastih odeljaka tako i zahvaljujući perforacijama na gornjištu modela.

Pogledajte i ostale modele iz nove kolekcije patika i birajte shodno dizajnu koji vam se dopada.

 Digitalno modeliranje i prototip patika


Nakon što se izabere određeni dizajn, dolazi vreme da se on pretvori u digitalni model pomoću računarskog softvera. Ovaj digitalni model omogućuje dizajnerima da detaljno prouče svaki aspekt patike, uključujući proporcije, tehničke karakteristike i materijale.

Nakon što je digitalni model izrađen, sledi izrada prototipa. Ovaj korak uključuje stvaranje fizičkog modela patike koji omogućuje dizajnerima da testiraju udobnost, funkcionalnost i estetiku. Prototipiranje takođe omogućava proveru potencijalnih problema i potrebnih prilagođavanja pre nego što se krene u masovnu proizvodnju.

Prototipovi se temeljno testiraju kako bi se osigurala njihova izdržljivost, udobnost i performanse. Testovi uključuju simulacije hodanja, trčanja, savijanja i rastezanja kako bi se proverila izdržljivost materijala i konstrukcije. Na temelju rezultata testova, patike se mogu dalje prilagođavati i unapređivati.

Proizvodnja, marketing i distribucija muških, ženskih i dečijih patika


Nakon što su svi prototipovi testirani i odobreni, sledeći korak predstavlja masovnu proizvodnju. U ovom koraku, detalji kao što su materijali, boje i završna obrada definišu konačni izgled patika. Proizvodnja uključuje precizno rezanje materijala, šivenje, lepljenje i montažu komponenata kako bi se stvorio konačni proizvod.

Kada su patike proizvedene, dolazi vreme za njihovo plasiranje na tržište. Ovaj korak uključuje marketinške aktivnosti kao što su fotografisanje, kreiranje reklamnih kampanja i često saradnje s influenserima kako bi se proizvod predstavio potrošačima. Distribucija obuhvata distribuciju patika putem različitih kanala prodaje uključujući sportske prodavnice, online platforme poput N Selection webshopa i specijalizovane prodavnice.

Dizajniranje patika predstavlja složen proces koji zahteva kombinaciju umetnosti, tehnologije i funkcionalnosti. Od inicijalne ideje do konačnog proizvoda, dizajneri rade kako bi stvorili patike koje ne samo da izgledaju dobro, već i pružaju udobnost i performanse potrebne za različite aktivnosti i stilove života.