Brisanje proizvoda iz korpe

Da li ste sigurni da želite da uklonite ovaj proizvod iz korpe?


Otkaži porudžbinu

Da li ste sigurni da želite da otkažete porudžbinu?


Blog

Retrospektiva Air Max-a i novi modeli

model, patike
22. 02. 2024.

Da li se sećate kako je Nike započeo svoju priču sa Air Max modelima? Davne 1987. godine jedan dizajner je sve promenio. Da se podsetimo naše kultne priče o nastanku jednih od najomiljenijih i najpopularnijih filozofija Nike patika.
 

Nike Air Max 1 i Tinker Hatfield


Nike kompanija, pre nego što je prerasla u industriju obuće, je 1981. godine zaposlila dizajnera Tinker Hatfielda kao korporativnog arhitektu koji je imao zadatak da dizajnira određene građevine. Tek nekoliko godina po zaposlenju, Hatfield je na zahtev počeo dizajnirati obuću, primenjujući svoje veštine dizajnera najbolje što je mogao. Tada, Nike nije bio popularan među jakim konkurentima i bio je na klimavim nogama. Kako bi opstali, Hatfield je znao da mora da preuzme rizik i da iznedri nov fenomenalan dizajn patika koji će osvojiti svet i smatrao je da bi put u Pariz mogao biti dobra inspiracija. 

Pre nego što pročitate rečenicu da je rođen prvi Air Max model patika, prisetite se i na to da Air tehnologija Nike patika nije bila nova. Ona je izmišljena od strane NASA inžinjera, Frank Rudy-a. Međutim, kao takva ona nije bila vidljiva. Umesto tradicionalnog EVA mekog gazišta patika, u sportskim patikama su se koristili gasom napunjeni jastučići. Ono što je izrodilo revolucionarnu ideju za Nike, jeste bila ideja vidljivosti ove tehnologije. Za NIKE, puštanje u prodaju Air Max 1 modela, značio je sve, a ova inovacija došla je u pravi trenutak. 

Ukoliko se nekim slučajem ne sećate, inspiracija za rađanje ideje popularnih jastučića nije bio ni jedan model patika niti bilo kakva obuća. Na direktno rađanje ideje o Air Max patikama je uticala kontroverzna zgrada u Parizu - Centre Georges Pompidou.

Hatfield je videvši ovu vanvremensku građevinu odlučio da želi da izdizajnira patike poput ove konstrukcije. Ova građevina je dizajnirana tako da su svi funkcionalni i strukturalni elementi smešteni na spoljašnjem delu kako bi se isti videli. 

Nakon mnogo borbe i vere u ideju vidljivih jastučića, 26. marta, 1987. godine na tržište je stigao prvi model patika Nike Air Max 1 propraćen televizijskom reklamom. Od tada pa nadalje, Nike Air Max je bio nagrada i inovacija koja je nastavila živeti i koja je dovela do proizvodnje serija patika čak i danas.

Nike Air Max Furyosa i Nike Air Max Uptempo patike


Sa izgledom inspirisanim brzim trkačkim patikama iz devedesetih godina, nove ženske patike Nike Air Max Furyosa donose snažan novi izraz u vaš cipelarnik. Sa neizostavnom Air tehnologijom u gazištu kreiran je novi nivo udobnosti. Pored standardne potpore, plišani odeljak oko zgloba noge i maksimalno podstavljen jezičak čine da se osećate kao da ste upravo zakoračili u svoj omiljeni par papuča.

Air Max vazdušasta tehnologija u peti patika donosi novi statement look koji doprinosi pre svega udobnosti tokom svakog vašeg koraka. Dupli sistem pertlanja vam omogućava da osmislite svoj novi look, dok sitni detalji pertlanja doprinose modernijem izrazu. Gumeni đon je upotpunjen sa waffle gumenim delom, dok kombinacije boja i različitih materijala doprinose smelom i modernom izgledu.
 
Modeli Nike Air More Uptempo '96 donose košarkaške klasike opet na ulicu. Ovi modeli imaju na sebi grafite u stilu '90tih koji upotpunjuju vidljivi deo vazdušaste tehnologije. Elastične pertle preko jezička definišu oštar izgled modela bez obzira da li ih vezujete ili ne. Shodno da su originalno dizajnirane za postizanje dobrih performansi, ovi modeli su lagani i izdržljivi. Vraćajući se proverenim materijalima, Nike Air More Uptempo modeli su napravljeni od gume, kože i vrlo prozračnih mrežastih materijala.

Nike Air Max 90


Nike Air Max 90 predstavlja model proizveden na raskršću umetnosti, muzike i kulture. Ovaj kultni šampionski model trkačkih patika pomogao je da se definišu devedesete godine. Model je nošen od strane predsednika, uzdizan kroz saradnje i slavljen kroz retke boje i upečatljive vizuale. 

Ovaj model je originalno dizajniran za trčanje, a sa svojom Air tehnologijom stavlja istorijat proizvodnje vazdušaste udobnosti pred noge svakog ko se odluči da ih nosi. Tekstilno gornjište i gumeni waffle đon ovih modela uz dobar dizajn je sve što vam treba da upotpunite svaku odevnu kombinaciju.

Bez obzira da li se odlučite za nove smele boje modela '90tih ili nešto zagasitije boje, znajte da vas u N Selection online prodavnici uvek čekaju noviteti.