Brisanje proizvoda iz korpe

Da li ste sigurni da želite da uklonite ovaj proizvod iz korpe?


Otkaži porudžbinu

Da li ste sigurni da želite da otkažete porudžbinu?


Blog

Džoging, sprint i maraton

Džoging, sprint, maraton
16. 06. 2022.

Nije svako trčanje isto, zato razlikujemo džoging, sprint i maraton. Razlikuju se po brzini i po ciljevima koje trkač želi da postigne. Da li i vi redovno trčite ili to odlažete kao poslednju stavku? Čim čitate ovaj tekst, trčanje vas zanima. Mi znamo jedan trik kojim ćete sebe obradovati i podstaknuti na fizičku aktivnost. To su definitivno nove patike za trčanje!
 

Šta je džogiranje?


Definicija džogiranja je čin kretanja brže od hodanja, tako da obe noge na trenutak napuste tlo između svakog koraka, sporim kasom ili ležernim tempom. Iako su džogiranje i trčanje aerobni oblici vežbanja, što znači da koriste kiseonik kao gorivo, džogiranje je po definiciji sporije, pa je stoga trčanje brže. 

Iz vizuelne perspektive, džogiranje predstavlja pokret odskakanja zbog kraćih koraka, manjeg podizanja kolena i manjeg zamaha ruku u poređenju sa trčanjem koje obično ima duže korake, podižući kolena i prirodno pumpanje ruku predstavljajući linearniji pokret. 

Konačno, iz perspektive razmišljanja, džogeri mogu imati ležerniji pristup trčanju uopšte. Dok trče, džogeri ne moraju nužno da pomeraju granice ili učestvuju u trkama, pojedinačno ili takmičarski, ali to ne znači da džogeri ne mogu da pređu u trčanje ili sprint.

Pročitajte i Mokri test stopala i drugi saveti za kupovinu patika.

Šta je trčanje maratona?


Maraton je, prema wikipedia.com, je trka na dugoj stazi - od 42,195 kilometara. Maraton se trči, ali postoje strategije kojima ljudi završavaju maraton i hodanjem (kao i invalidskim kolicima). Maratoni se održavaju širom sveta, a u Srbiji znamo za tri - beogradski, fruškogorski i subotički (polumaraton). 

Prema istom izvoru, postoji legenda o maratonu. Jedan grčki vojnik je trčao od grada Maratona do Atine kako bi javio da su Persijanci poraženi u Maratonskoj bici, a nakon toga je izdahnuo. Međunarodni olimpijski komitet je procenio razdaljinu od Maratonskog bojišta do Atine na 34,5km.

Trčanje maratona omogućava da se fokusirate na izdržljivost, više nego na brzinu.

Samo trčanje je brže od džogiranja, zahteva više energije i rezultira povećanim nivoom kondicije. Porket trčanja, kao što je već pomenuto, zahtevaće duže korake i brže pokrete ruku koji zahtevaju veći broj otkucaja srca i veći unos kiseonika.

Trčanje se više fokusira na trening pri većim brzinama od džoginga, ali ne toliko kao sprint. Trkači će imati tendenciju da imaju vremenske ciljeve, dok nastoje da postignu svoje lične najbolje rezultate. 

Šta je sprint?


Sprint je trčanje ili kretanje maksimalnom brziom, posebno na kratkoj udaljenosti. Cilj sprinta je da se održi puna brzina tokom celog trčanja, obično sastavljena od kratkih razdaljina. Tipičan sprint će biti između 100m do 600 ili 800m, ili manje od 3 minuta. 

Razlika između trčanja i sprinta je u tome što u sprintu radite u anaerobnoj zoni, što znači da koristite glikogen umesto kiseonika kao izvor energije. Međutim, ova brzina će se na kraju umoriti, zbog nusproizvoda glikogena zvanog mlečna kiselina, što znači da su sprintovi samo za kratke udaljenosti. 

Svakako, trčanje kao fizička aktivnost je osnova atletike. Izdržljivost, snaga, bistar um, protok krvi, odmor - sve su to koristi koje dobijate trčanjem. 

N Selection za vas bira samo odabrane modele patika za trčanje.