Brisanje proizvoda iz korpe

Da li ste sigurni da želite da uklonite ovaj proizvod iz korpe?


Otkaži porudžbinu

Da li ste sigurni da želite da otkažete porudžbinu?


Blog

Mokri test stopala i drugi saveti za kupovinu patika

patike, saveti, trendovi
22. 06. 2021.

Koliko ste sigurni prilikom kupovine patika? Da li ih birate samo prema trendu, prema boji ili isključivo prema nameni? Patike su najudobnija obuća za sve one koji mnogo hodaju ili treniraju. Čak i hodanje po stepenicama među spratovima u zgradi je mnogo aktivnosti.

Da li uopšte nosite patike na poslu ili isključivo cipele? Mi podržavamo oba izbora, ali postoje polu-elegantne patike koje mogu da pariraju elegantnim cipelama na poslu, kao što su Adidas Stan Smith.

Vreme za promenu obuće je različito kod različitih ljudi. Ipak, nepisano pravilo koje se koristi jeste da se obuća menja posle 400 pređenih kilometara u njima. Svakako da je vreme da se menja obuća ako počnete da osećate bol u stopalima, kolenima, kukovima i leđima - tada patike više ne pružaju potrebnu podršku pri koraku.
 

Jedne patike za jednu namenu


Da li je multitasking dobar ili loš? Za obuću je svakako loš - ne koristite jedne patike za više namena. Ako u jednima trčite, nemojte u njima i hodati svakog dana, i obrnuto. Svaka obuća ima svoju namenu. 

Čitavi timovi najboljih dizajnera na svetu rade svakog dana samo na tome da dizajniraju obuću prilagođenu za određenu namenu. Na primer, patike za trčanje su fleksibilnije i često imaju dodate jastučiće, za bolji doskok. To nije slučajno, već je rezultat velikih istraživanja.

Dalje, važno je da poznajete svoje stopalo - nemamo svi ista, nekome je palac najduži prst, a nekome nije. Neko ima uske tabane, a neko šire. Većina svetskih brendova nudi više različitih modela.

Ukoliko je trenutno neki model veoma popularan, ali nije za vaše stopalo - prosto preskočite taj trend. Doći će novi i sigurno ćete se u nekom pronaći. Dakle, kupujte obuću koja odgovara vašem stopalu. 

Zanimljivo je kako New Balance daje ime modelima patika po njihovim funkcijama - njihove oznake nisu samo puki brojevi. Pročitaj o tome klikom na crvena slova iz prethodne rečenice, jer ti i to može pomoći u kupovini patika. 

Mokri test stopala


Da li ste već čuli za mokri test? Samo pokvasite stopalo, nagazite komad tamnog papira ili starih novina i videćete svoj trag. Ako vaš otisak pokazuje celu sliku stopala sa malo krivina na unutrašnjosti to znači da imate ravne noge - noge vam se kreću ka unutra. Na tom mestu se vaša obuća najviše troši. Vama tada treba obuća sa kontrolom kretanja i maksimalnom podrškom stopala.

Ipak, ako otisak vašeg stopala pokazuje samo deo prednjeg dela stopala i pete, obuća vam se troši sa spoljne strane i kod malog prsta. Vama je potreban unutrašnji đon sa jastučićima.  

Postoji i treći slučaj. Ukoliko vaš otisak stopala ima očiglednu krivinu duž unutrašnjosti, obuća vam se ravnomerno troši. 

Obuću kupujte krajem dana, jer se zbog prirode obaveza i aktivnosti tokom dana, stopala mogu da blago nateknu. Takođe, stopala se šire kada trčimo ili hodamo, pa je zato najbolje obuću kupovati uveče, kada je stopalo najveće. 

U tekstu Četiri pravila za kupovinu obuće za decu smo naveli da bi odrasli trebalo uvek da kupuju svoj broj, ni manji, ni veći. 

Patike kojeg brenda kupujete?


Ako pronađete brend koji vam odgovara, držite se istog. Većina brendova je dosledna u načinu izrade obuće, pa ako na primer kupite PUMA patike, uglavnom možete računati na to da će vam i sledeći put odgovarati. 

Ovakav način kupovine dugoročno štedi vreme - tada je olakšana online kupovina. Uvek je pregršt razloga zašto je bolje da kupujete online. 

Dakle, koristite jedne patike za jednu namenu, izbegavajte nepotrebne trendove i upoznajte svoje stopalo. Zanimljiva činjenica je i da bi svaka zdrava osoba trebalo da ima dužinu stopala jednaku dužini ruke od zgloba šake do zgloba lakta. Proverite sami!