Brisanje proizvoda iz korpe

Da li ste sigurni da želite da uklonite ovaj proizvod iz korpe?


Otkaži porudžbinu

Da li ste sigurni da želite da otkažete porudžbinu?


Blog

Kako pravilno odrediti veličinu stopala?

obuća, stopalo, patike
21. 01. 2022.

Važno je znati kako pravilno odrediti veličinu stopala da biste pronašli svoj pravi par. Bilo da se radi o patikama, cipelama ili čizmama, značajno je poznavati svoje stopalo i šta vam prija, a šta ne. 

Isto tako, potrebno je da vam obuća bude udobna da biste ostali raspoloženi tokom dana. Neudobna obuća može da ugrozi vaš stil i fokus, zato je značajno znati veličinu stopala. Svakako, postoje različiti kalupi obuće i obuća različite namene, ali postoji način da prvo sami sebi pomognete. 

Potrebno je da poznajete svoje stopalo i da znate gde planirate da nosite obuću koju kupujete. Ne biste želeli da trčite u zimskoj obući, zar ne? Osim toga, postoje zdravstvene posledice ukoliko nosite obuću koja ne pristaje vašem stopalu. Neispravna veličina stopala može negativno uticati na vaša stopala i leđa, kao i da uspori aktivnosti koje radite. Odvojite 5 minuta svog vremena i upoznajte veličinu svog stopala za lakšu buduću kupovinu. 
 

Kako da sami izmerite veličinu stopala kod kuće


Možete sami kod kuće da izmerite veličinu stopala i odredite veličinu obuće. Ono što vam je potrebno za ovaj mali poduhvat jesu dva A4 lista (za svako stopalo po jedan), pribor za pisanje i lenjir. Ukoliko planirate da tokom nošenja obuće nosite i čarape, obujte ih pre merenja. Dodatno, merenje je najbolje izvršiti na kraju dana, jer je tada stopalo najšire. 

Procedura određivanja veličine stopala je sasvim jednostavna i zabavna. Papir stavite na pod i zalepite ga selotejpom. Ovaj korak ne preskačite, jer je važno da papir bude stabilan i da dobijete tačne mere. Stavite stopalo na papir i označite najdalje tačke dužine. Najbolji slučaj bi bio onaj u kojem sve ovo ne radite sami da ne bi došlo do nepravilnih merenja. Pomoću lenjira izmerite najdužu liniju duž stopala. Sve ovo uradite i sa drugim papirom i sa drugim stopalom. 

Zabeležite svoje mere - verovatno ćete želeti da zabeležite mere većeg stopala. Na ovom veb sajtu možete samostalno izračunati odgovarajući broj obuće shodno vašoj veličini stopala. Pročitajte i na šta obratiti pažnju prilikom kupovine dečije obuće.

Različiti kalupi utiču na odgovarajući broj obuće


Različiti tip obuće može podrazumevati različite kalupe. Na primer, košarkaške patike su po pravilu duboke, stoga nisu najbolja opcija za trčanje maratona. Kopačke bi trebalo da budu čvršće od standardnih patika - peta i gornji deo treba da budu pripijeni kako bi sprečili klizanje stopala. Proizvođači su jasno napravili razliku obuće prema njihovoj nameni. 

Možda najviše pažnje treba posvetiti lifestyle obući za svaki dan. U njima stopala provode najviše vremena i važno je da ne stežu previše i da ne utiču na oblik vaših stopala. Obuća za svakodnevno šetanje podrazumeva dovoljno prostora unutar samog kalupa. Veličina obuće koja pripada merama vaših stopala će verovatno biti svaki put tačna (npr. uvek 38) prilikom kupovine obuće za svaki dan.

Sa druge strane, patike za trčanje treba da prianjanju celom stopalu, sa obavezno dovoljno mesta kod prstiju. Ukoliko vam peta izlazi previše iz patika, isprobajte različite tehnike vezivanja. Najbolje bi bilo da pre kupovine upoznate razlike između sportskih patika. Posle ovoga, kupovina će postati lakša, posebno online kupovina. Pogledajte ceo asortiman odabranih modela u online prodavnici N Selection.