Brisanje proizvoda iz korpe

Da li ste sigurni da želite da uklonite ovaj proizvod iz korpe?


Otkaži porudžbinu

Da li ste sigurni da želite da otkažete porudžbinu?


Blog

Originalni New Era kačketi NY i LA

kačketi, originalnost
08. 05. 2023.

Verovatno ste dobro upoznati sa popularnim kačketima sa LA i NY oznakama - to su New Era kačketi, dostupni i u N Selection prodavnici!

Od porodičnog posla do svetske prepoznatljivosti, brend New Era postoji već preko sto godina. Pioniri u svom poslu počeli su u Nemačkoj, da bi se preselili u Ameriku i odatle nastavili uspešno poslovanje. Tridesetih godina prošlog veka, kada je rasla popularnost bejzbola, brend je ugrabio svoju priliku i zaskočio na ovaj talas. Rezultat su bejzbol kape koje su inicijalno napravaljene za klivlandski tim - postali su deo uniforme/dresa. 

Danas, New Era kačketi su poznati širom sveta i omiljeni su komadi u modnoj industriji. LA i NY kačkete ćete videti da se nose uz sportske trenerke, ali i farmerke, pantalone, pa čak i uz sakoe.
 

New Era je najprepoznatljiviji kačket na svetu


Desetak godina kasnije nakon što je bejzbol kačket nastao, originalni dizajn je dobio savremeni izgled i tako je nastao 59FIFTY model. Ovaj model je najpopularniji u Americi, zato što su amerikanci enzutijasti bejzbola. U drugim zemljama sveta ovo nije slučaj, tako da najčešće možete naići na modele 9FORTY i 39THIRTY.

Već tada je brend pravio kape za četiri velika američka tima. Liga MLB je šezdesetih godina širom otvorila vrata brendu New Era koji je na ovaj način obezbedio svoju budućnost. Sportovi na koledžu i bejzbol lige su postale nezamislive bez New Era kačketa, koji su se prodavali i fanovima. Već do ovog trenutka, kompanija je doživela i drugu smenu generacije u porodičnom poslu.

Izvor: neweracap.com

Jedna od zanimljivih činjenica je da je Spike Lee bio jedan od prvih poznatih ljudi koji je nosio New Era kačkete u javnosti i na filmskim setovima tokom kasnih 1980-ih i ranih 1990-ih godina. Spike Lee je američki filmski reditelj, producent i scenarista koji je postao poznat po svom radu u filmskoj industriji tokom 1980-ih i 1990-ih godina. New Era je tada bila manje poznata kompanija, ali zahvaljujući Lee-jevom nošenju kačketa i pojavljivanju u filmovima, postala je popularna i postala je simbolom hip-hop i streetwear kulture. Spike Lee je odrigrao ulogu savremenog influensera!

Danas, New Era kačketi se smatraju jednim od najpoznatijih i najpopularnijih brendova kačketa u svetu, a to je u velikoj meri zahvaljujući Lee-jevoj popularnosti i uticaju. Dakle, Spike Lee i New Era kačketi su povezani na način koji je doprineo popularnosti ovog brenda i postao deo modnih i kulturoloških kretanja u toku 1980-ih i 1990-ih godina.

Pročitaj i Kačket, bucket hat ili bejzbol kapa - šta ti biraš?

Los Angeles i New York kačketi


Ako se pitate zašto su LA - Los Angeles i NY - New York kačketi najpopularniji, odgovor može doći iz različitih pravaca. Ovo su dva najglamuroznija grada na svetu i u Americi i nalaze se na suprotnim stranama. Negde se može pronaći informacija da su ih popularizovali fanovi bejzbolskih klubova, a negde da su popularni zbog samih gradova - a ne zbog sportskih klubova. Bilo kako bilo, kačketi imaju funkcionalnu ulogu da štite glavu od uticaja sunca i vetra, ali prepoznatljiviji su po estetskom efektu. 

Budite moderni svakog dana, jer će vam New Era kačketi odgovarati više godina. Ubrzo ćete se zaljubiti i načiniti svoju kolekciju u garderoberu.