Brisanje proizvoda iz korpe

Da li ste sigurni da želite da uklonite ovaj proizvod iz korpe?


Otkaži porudžbinu

Da li ste sigurni da želite da otkažete porudžbinu?


Blog

Patike osamdesetih koje su položile test vremena

patike, moda
22. 03. 2022.

Na šta prvo pomislite kada čujete reči moda osamdesetih? Dekadu su obeležile naramenice, dramatične minđuše, izbeljene farmerke, upečatljive frizure i boje i dezeni koji naprežu oči. Tkanine osamdesetih su nesumnjivo bile velur, spandeks i likra. Svuda su se mogle videti štampane majice i somotske trenerke. Moda osamdesetih je takođe podrazumevala odeću i obuću koja po sebi ima ispisan logotip brenda.

Pored svega toga, nezaobilazni pečat osamdesetih godina bile su ikonične patike koje su položile test vremena. One se mogu kupiti i danas, a više o najpopularnijim patikama osamdesetih ćete pronaći u nastavku teksta.
 

Muzika i moda osamdesetih


Moda osamdesetih nije predstavljala situaciju kao sa generacijom Z danas, koja samostalno diktira modne trendove - u osamdesetim su odlučivali i stariji. Sada je to nezamislivo, ali osamdesetih nisu postojali telefoni i internet. Televizija je nudila svega nekoliko kanala, a gledanje filma - to je bio pravi luksuz. Časopisi su bili glavni izvor informacija o modi za jednu prosečnu osobu.

Pored ograničenih mogućnosti, poznate ličnosti, posebno kroz muziku, uspele su da značajno utiču na modne trendove osamdesetih. Osamdesetih se na televizoru gledao MTV - muzički televizijski kanal pokrenut 1981. godine. Odjednom je postalo mnogo lakše širiti modu i rok zvezde koje su se pojavljivale na kanalu imale su ogroman uticaj na modu osamdesetih širom Amerike. 

Moda osamdesetih je stvorila više stilskih idola nego bilo koja prethodna decenija. 

Koje patike su se nosile osamdesetih?


Osamdesetih godina, Amerika je doživela procvat ekonomije i nastao je fenomen džoginga. Atletska obuća je dobila na popularnosti i brendovi su ispratili taj trend i uložili mnogo. Kako su se stvari dalje odvijale, ispostavilo se da brendovi nisu pogrešili, jer su na taj način uspeli da stvore patike koje su položile test vremena. 

Puma Rider

izvor: puma.com

Savremena Puma Rider kolekcija patika je nadahnuta Puma Fast Rider kolekcijom iz osamdesetih godina. Ovde se odigrava cool kombinacija najlona, kože i antilopa u jarkim bojama. Retro i futuristički na jednom mestu. Stabilan korak je moguć uz udobnu Rider penu koje pomažu ravnoteži.  Puma Rider su bile jedne od najudobnijih patika za trčanje. 

Adidas Superstar

Adidas Superstar su i danas, kao i osamdesetih, popularne i u trendu. To je bio glavni modni detalj u spotu benda Run D.M.C. - nosili su ih bez pertli sa izbačenim jezičkom. Napisali su čak i pesmu o ovim patikama - My adidas. Verovatno je na ovaj način započeo svet spajanja muzike i mode osamdesetih. Prvi put se desilo da jedna muzička grupa koristi sportske patike kao centralni element pesme. 

Saucony Jazz i Nike Air Force 1

Ove patike su prvi put ugledale svetlost dana 1981. godine. Postale su popularne među ljubiteljima pokreta - odnosno trčanja. Retro je u modi, zapamtite. Pored Saucony Jazz, bili su popularni modeli Shadow i Azura. Dostupni su i danas, osveženi 21. vekom. 
Nike Air Force 1 je osamdesetih kreiran da bi košarkaši mogli da trče po terenu bez straha od povrede prilikom pivota, skoka i drugih košarkaških pokreta. Osnovni dizajn se nije menjao, a od prvobitnog modela dubokih patika kreirani su mid i low modeli. Pročitaj i kako je Baltimor sačuvao Nike Air Force 1.