Brisanje proizvoda iz korpe

Da li ste sigurni da želite da uklonite ovaj proizvod iz korpe?


Otkaži porudžbinu

Da li ste sigurni da želite da otkažete porudžbinu?


Blog

Razlike ležerne i aktivne ženske odeće

odeća, žene
28. 02. 2023.

Razlike između ležerne i aktivne ženske odeće je u nameni, materijalima i očekivanjima. Ležerna odeća se najčešće pravi od pamuka, dok je aktivna odeća napravljena od sintetike koja se brzo suši. Ležerna odeća podrazumeva majice, trenerke i duskeve, a aktivna helanke, top majice i drugo. Mada ovo ne mora da bude pravilo, najčešće se ispostavi da je tako.
 

Šta je ležerna odeća?


Da li postoji odeća koju biste obukli po kući ili dok skoknete do prodavnice, ali ne biste to nosili na trening? E, upravo to je ležerna odeća. Odnosno, sva ona odeća koja nije za posao, za svečanosti, za odlazak do grada na piće, pa ni ona u kojoj se osećate akitvno za trening - to je ležerna odeća. Na fotografiji iznad se nalazi donji deo ležerne treneke Puma Infuse. Kao što vidite, šire nogavice trenerke obezbeđuju apsolutnu slobodu pokreta, ranfle na dnu nesmetanost pokreta, a džepovi udobnost pri šetnji. 

To su najčešće majice kratkih i dugih rukava, duksevi i oni sa kapuljačom - hoodie duksevi, možda i džemperi, donji delovi trenerke ili šorceva koje biste nosili svakog dana i koji su vaša svakodnevna odeća. Ležerna odeća je ona koja vam pomaže da se osećate ležerno, bez očekivanja, bez razmišljanja i naprosto - opušteno. Na fotografiji ispod se nalazi ženski duks Puma Iconic.


Ležerna odeća se oblači onda kada ne morate da obučete ništa drugo. Štaviše, ležerna odeća je dobila na značaju kada se popularizovao rad od kuće. Samim tim lako je zaključiti da je ležerna odeća jedna vrsta najudobnije odeće u kojoj se osećate kao i u svojoj koži. Bez očekivanja, bez namera, samo vi i vaše prirodno okruženje. 

Naravno, u ležernoj odeći se može otići u šetnju, u park, u prodavnicu, ali to nije odeća u kojoj treba uveličati neki svečani događaj ili pak biti u kancelariji na poslu. U ležernoj odeći se mogu obavljati i poslovi u dvorištu. To je odeća koja se najčešće pravi od pamuka i ne očekuje se da ćete se u njoj preterano znojiti. Pamuk kao prirodan materijal najviše prija našoj koži jer joj omogućava da nesmetano diše i ne iritira kožu i nežan je prema njoj.

Šta je aktivna odeća?

 
Sa druge strane, aktivna odeća obično podrazumeva da je njen kroj takav da prati određenu aktivnost. Najčešće prati liniju tela da ne bi stvarala dodatno opterećenje, ali to nije po pravilu. Aktivnost na koju se misli se obično odnosi na sportsku aktivnost, kada će pokreti tela biti aktivirani. To su najčešće ženske i muške helanke, majice, a ponekad i trenerke. 

Na fotografijama iznad se nalaze ženske helanke Puma iz nove kolekcije, kao i ženski top Puma Shiny. Oba modela prate liniju tela tako da se nesmetano mogu koristiti za sve sportske aktivnosti, a sam materijal izrade obezbeđuje maksimalne sportske performanse. Kada kažemo sportske performanse, mislimo na činjenicu da aktivni sportski veš treba da greje telo, održava određenu temepraturu tela nakon zagrevanja mišića, kao i da upija znoj.

U N Selection ponudi možete pronaći razne vrste aktivne odeće, pod tim odeljkom ili van njega. Zašto je to tako? Zato što se mnoga odeća prepliće u namerama korišćenja - često aktivna odeća može da bude i ležerna odeća. Ipak, njena osnovna namena je da koristi sportskim aktivnostima i olakša pokrete.

Aktivna odeća ima svoju jasnu nameru i nije po pravilu ležerna. Ležerna je samo onda ukoliko vam u toj aktivnosti paše ležernost.  Ta jasna namera se ogleda u nekoj vrsti aktivnosti, a to može biti trening kod kuće, trening u teretani, avanturističko planinaranje ili hiking, skijanje. Na fotografiji iznad se nalaze Puma Crystal Galaxy helanke.

Trening kod kuće i u teretani zahteva jasno definisane pokrete u svim pravcima i nije vam potrebna odeća koja bi vas u tom trenutku ometala. Isto se odnosi na hiking i skijanje, odnosno aktivnosti u hladnim prilikama. To je ona odeća koju biste nosili tik uz telo, da vas greje i u svrhu slojevitog oblačenja. Zašto je to tako? Zato što je aktivna odeća najčešća odeća koja nije od pamuka, već od sintetike ili spandeksa koji se brzo suši.

U N Selection prodavnici možete pronaći i ležernu i aktivnu žensku odeću, a svoj omiljeni par odaberite, fotkajte se, okačite na Instagram i označite nas! Zapratite nas da biste bili u toku sa akcijama, a iste možete pogledati i odmah u N Selection ponudi.