Brisanje proizvoda iz korpe

Da li ste sigurni da želite da uklonite ovaj proizvod iz korpe?


Otkaži porudžbinu

Da li ste sigurni da želite da otkažete porudžbinu?


Blog

Zašto se duks sa kapuljačom popularno zove hoodie?

duks, kapuljača, odeća
01. 02. 2023.

Hoodie je danas popularni naziv za duks sa kapuljačom. 

Iako popularna u današnjem vremenu, odeća sa kapuljačom - hoodie - nije nešto novo. Štaviše, nosila se već 13. veku, ali ne u formi duksa kakvog danas poznajemo. Duks sa kapuljačom kakvog danas poznajemo je pre stotinak godina uvela na tržište kompanija koja se danas zove Champion.

Najpre, Univerzitet u Mičigenu je primetio izdržljivost i funkcionalnost odeće te firme, pa je kasnije tražio da se naprave prve duskerice sa kapuljačom za njihove sportske timove. Dukserice sa kapuljačom se nisu ovde zaustavile, pa su ih nosili radnici u skladištu i u hladnjačama. Logično, duksevi pružaju toplinu i udobnost, pa su korisni na hladnim mestima gde je zahtevano mnogo kretanja. 

Već smo pisali o tome kako je hip-hop kultura je utica na uličnu modu i upravo je ovo mesto gde je hoodie dobio na značaju.
 

Kakav osećaj pruža duks sa kapuljačom?


Na fotografiji iznad se nalazi žuti Puma muški duks Brand Love Hoodie.

Duks sa kapuljačom predstavlja osećaj udobnosti i ušuškanosti, a to je bilo značajno za posebno marginalizovana društva. Danas je omiljeni odevni predmet za sve ležerne prilike - od kućnog izležavanja, pa do odlaska na piće u kafić. Miris svežih kokica, gledanje filma ili pak odlazak na pivo i utakmicu - ima li bolje opuštene večeri? 

Duks sa kapuljačom pruža osećaj opuštenosti. Posebno oni koji žele da sakriju svoje telo se raduju širokom kroju, rukavima i kapuljači. Ovo je odeća u kojoj se možete osećati slobodno i prepustiti se momentima. 

Sa druge stane, hoodie greje. Zato i jeste ovaj komad odeće postao popularan među sportistima, zato što održava toplotu tela prilikom zagrevanja mišića na treningu. Osim zagrevanja, dukserica sa kapuljačom pomaže održivo hlađenje tela nakon treninga.

Nema dileme da li se duks oblači uz trenerku, šorc ili farmerke - idealno se slaže uz ležerni izgled.

Kada dukserica postaje hoodie?


Na fotografiji iznad se nalazi dečiji duks Puma Classic Logo Hoodie.

Očigledno da je ključna karakteristika hoodie dukserice kapuljača sa užetom i metalnim ušicama dizajniranim tako da savršeno pristaju na glavu svakoga ko je obuče. Nošenjem duksa sa kapuljačom se blokira hladnoća kuda god ona pokušala da uđe i dodirne kožu. 

U suštini, svaka majica debljeg materijala i dugih rukava sa kapuljačom je popularno nazvana hoodie. Na engleskom jeziku, hood znači kapuljača. 

Ove dukserice mogu biti sa rajferšlusom i bez. Obično one koje su bez imaju veliki džep sa prednje strane, a oni sa rajferšlusom imaju dva, raspoređena sa bočnih strana. Oba ova stila obavezno imaju prepoznatljivi kanap, metalne ušice i kapuljaču.

Kako se nosi hoodie?


Nakon pročitanog teksta do sada, može se zaključiti da hoodie dukserica nosi isključivo u sportskim i ležernim prilikama. Međutim, mnoge trendseterke i trendseteri su viđeni proteklih zima kako uspevaju da pronađu modni put za duks i kaput ili mantil. To je još jedan dokaz svestrasnosti duksa, koji mogu nositi i muškarci i žene, i deca, i to u različitim stilovima.

Hoodie duks sa kapuljačom je zato još jedan obavezan komad odeće koji je potrebno da ima svaka osoba u današnjem svetu. 

Stilizujte duks po svom ukusu, fotkajte se i označite nas na instagramu!